Xammar i el fals dilema entre catalanisme i cosmopolitisme (Publicat a Racó Català)

A Catalunya durant molts anys es va tallar qualsevol debat sobre el futur polític país amb una frase feta que deia que “el nacionalisme es cura viatjant”. Era una divisa usada per la versió local i desdibuixada d’un fals cosmopolitisme que no hi veia més enllà del castellà i que se sentia totalment distant, quan no al·lèrgic, a qualsevol demostració cultural en català. Potser en alguns moments ens vam poder arribar a creure que una cultura catalana de primera divisió era contrària als temps moderns, i per tant, totalment incompatible amb l’obertura al món. Que el catalanisme era una relíquia que calia abandonar en favor de la dissolució en les grans cultures del món (la castellana per davant de qualsevol altra, és clar).
Molts anys abans que intel·lectuals i polítics de curta volada i interès claríssim ens situessin en aquesta disjuntiva perniciosa, hi va haver un periodista, diplomàtic i traductor que […]

Original post by Joan Safont and software by Elliott Back