La curiositat històrica (Publicat a Valors)

Cap a 1911, el pensador Eugeni d’Ors, cappare del moviment noucentista, començava un breu assaig amb les paraules següents: “Com el riure i com la paraula, la curiositat és pròpia de l’home. Un gos o un ximpanzé coneixen només obscurament els objectes que, d’una manera immediata, es relacionen amb les necessitats o amb els hàbits de la seva vida: cap temptació els porta als altres objectes que, de moment, no estan inclosos en l’angle de llur utilitat. Però un instint superior porta a l’home, precisament, amb més vivesa vers aquests objectes que, per un instant, li són inútils. L’home és un animal curiós”.
La curiositat és, doncs, una característica inherent a la humanitat (a l’home i la dona, òbviament) i ens diferencia de la resta d’éssers animal. Mare de les ciències –humanes i inhumanes–, motor del progrés i atzar de les més destacades descobertes científiques. A la curiositat, sovint ens la […]

Original post by Joan Safont and software by Elliott Back