La vida i la dada (Publicat a Valors)

Hem estat capaços de descodificar el misteri de la creació en unes quantes fórmules matemàtiques, de resumir la història del món en unes quantes dades estadístiques i comprimir centenars d’anys d’avenços en un xip, un ona o un bit. Portem a la butxaca, a la maleta o la bossa, dispositius que condensen en ells sols, les grans descobertes dels dos darrers segles, del telèfon a la ràdio, de l’electricitat a Internet. Hem aconseguit aïllar la vida de tot tipus de misteri, de tot tipus d’humanitat. 
En el camp de la Història, vam passar d’un relat basat en grans personalitats, efemèrides i batalles per a recordar de memòria a un acumulació de taules sobre el preu del blat, de xifres sobre habitants i territoris i de causes socio-econòmiques de les guerres. Ni una ni altra escola van saber explicar-nos de forma convenient l’essència del moment pretèrit. El pensament íntim dels nostres […]

Original post by Joan Safont and software by Elliott Back