El nom propi de l’horror (publicat a l’ARA)

Des de l’arribada de les tropes soviètiques aquell glaçat 27 de gener d’ara fa 70 anys, Auschwitz és el nom propi de l’horror. En arribar al camp, la 332a Divisió de Fusellers de l’Exèrcit Roig només hi va trobar 7.500 supervivents del més d’un milió i mig de deportats -la gran majoria jueus, però també gitanos, homosexuals, testimonis de Jehovà i presoners russos i polonesos- que hi havien estat conduïts. Un 90% havien mort i una part dels supervivents encara marxaven cap a la mort, en travesses de centenars de quilòmetres. Juntament amb les ombres del que en algun moment havien estat homes i dones lliures, els soldats russos van trobar centenars de milers de vestits d’homes, una xifra similar de roba de dona i tones de cabell humà. Era tot el que en quedava. Majdanek, als afores de Lublin, a Polònia, va ser el primer camp de la mort […]

Original post by Joan Safont and software by Elliott Back