Vichy català (Publicat al Diari Ara)

En plenes festes nadalenques el govern francès anunciava la desclassificació de la documentació referent al govern col·laboracionista de Vichy. La breu nota publicada al Journal Officiel, i signada pel primer ministre, Manuel Valls, i els titulars d’Afers Estrangers, Justícia, Defensa, Interior i Cultura, obria la porta a “la lliure consulta, abans de l’expiració dels terminis previstos al Codi de Patrimoni [75 anys], d’arxius relatius a la Segona Guerra Mundial emanats principalment dels ministeris d’Afers Estrangers, Justícia i Interior”. La desclassificació responia a les peticions insistents dels historiadors del període, que amb motiu del 70 aniversari del final de la II Guerra Mundial s’havien adreçat al president de la República per exposar-li els problemes burocràtics amb què es trobaven per poder completar la seva recerca sobre un dels períodes més amargs i vergonyosos de la història francesa. Com consignava Libération, es tracta de “la fi dels tabús”.
El 14 de juny la […]

Original post by Joan Safont and software by Elliott Back