El miratge de Centre Europa (Publicat a la revista Valors)

Després de vuit edicions en català dins el segell Quaderns Crema (i unes altres tantes edicions en castellà, a Acantilado, de la mateixa casa editorial) El món d’ahir d’Stefan Zweig s’ha consagrat com un clàssic de la narrativa autobiogràfica i com el millor relat de l’Europa que es va començar a esquerdar amb la Gran Guerra i acabaria de fer fallida amb el segon conflicte mundial, enmig del qual –abandonada tota esperança i segur de la victòria de la barbàrie nazifeixista– el seu autor es va suïcidar al Brasil. Les memòries d’Zweig també s’han convertit en un tòpic de la nostàlgia d’una gran Centre Europa dominada pel paternalisme imperial austrohongarès, que d’Itàlia a Rússia dominava un bast mosaic de terres que tenien en la culta i frívola Viena dels palaus, les pastisseries i els valsos, la seva capital. Una visió idíl·lica d’un imperi que, a resultes de la Gran Guerra, […]

Original post by Joan Safont and software by Elliott Back